Hoe is het nu met Julia?

Hoe is het nu met Julia?

Dat vroegen we ons bij de Warandeloop al even af. Tja, wat is er dan beter dan het gewoon aan Julia van Velthoven zelf vragen. En zie hieronder haar antwoord!

“Zoals je wellicht weet ben ik tijdens de Warandeloop geblesseerd geraakt. Momenteel ben ik aan het opbouwen en ik kan alvast vertellen: een blessure gaat altijd met ups en downs. Het is niet mogelijk om in één rechte lijn of van de een op de andere dag weer fit te zijn. Maar voor we naar de revalidatie kijken, eerst een korte terugblik hoe ik aan de start stond bij de Warandeloop.

Mijn coach, Susan Krumins, vroeg me net na de zomer wat ik deze winter wilde gaan doen. Als midden lange afstands atleet is het belangrijk om een seizoen te bepalen, wil ik voor wegwedstrijden gaan, crossen of indoor? Dit was voor mij geen moeilijk besluit, ik wil er tijdens de Warandeloop weer staan!

Zo gezegd zo gedaan: heel hard trainen, specifieke crosstrainingen, focus op de langere duur en oefenen met heuvels en tempowisselingen. Als trainingswedstrijd de crosscup in Mol winnen gaf vertrouwen dat ik op de goede weg was. Nog een laatste zware trainingsblok en daarna goed uitrusten. Ik was klaar voor de Warandeloop.

Zenuwachtig maar toch vol vertrouwen stond ik aan de start. De wedstrijd verliep goed, wat zeg ik, geweldig: ik voelde me sterk en het tempo was ontspannen hard. Ik had niet het gevoel dat ik moest pushen om de Nederlandse top bij te houden, of beter nog, achter me te laten. Ik was zelfs benieuwd wat ik in mijn (altijd sterke) laatste ronde nog zou kunnen laten zien, hoe dicht zou ik bij de winnares kunnen komen?

Helaas zullen we daar het antwoord niet op weten, want net voor het ingaan van de laatste ronde was het gedaan. Ineens, PATS! En kon ik geen stap meer zetten. Ik heb nog 1 stap geprobeerd maar dook weer in elkaar van de pijn.

Oh, wat ik baalde ik van de wedstrijd…Drie dagen strompelde ik op krukken balend door het huis. Een week later was er duidelijkheid: een scheurtje in het verlengde van mijn achillespees. Tijd om de knop om te zetten. Evalueren wat er misging en een plan maken voor de toekomst.

Met de fysio ging ik aan de slag om te werken aan mijn zwakke punten en ondertussen probeerde ik zo goed als het kon mijn vorm vast te houden. De eerste week was dat vooral veel uren in het zwembad en later op de fiets. De volgende stap was op de crosstrainer.

Op dit moment zit ik in het zonnige Zuid-Afrika. De alternatieve trainingsuurtjes gaan hier toch wat makkelijker. Ik ben ervan overtuigd dat elke atleet in de winter gebaat is bij wat extra vitamine D, en zeker een atleet die geblesseerd is. En er is goed nieuws: terwijl ik dit schrijf heb ik alweer de eerste loopmeters gemaakt! Het gaat nog niet zo soepel en zeker niet vanzelf. Maar het begin is er en uit ervaring weet ik dat al deze trainingsuren niet voor niks zijn geweest. Ik heb nog tijd genoeg om fit te worden voor het outdoor seizoen, dus dan sta ik er weer!”

Op de hoogte blijven van de comeback van Julia van Velthoven richting Warandeloop 2022?
Volg haar op Instagram @juliavanvelthoven of Facebook @julia.vanvelthoven