Prestatie EK Cross 2021 vrouwen U20

De atletiekunie heeft de beste vier atleten (vrouwen U20) van de warandeloop geselecteerd voor deelname aan het EK Cross, waar ze als team vierde werden en enkele goede individuele prestaties geleverd zijn.

Hieronder het verslag uit het Brabants Dagblad van 17 december 2021.

Vierde plek op EK veldlopen in Dublin voor Emmy van den Berg en Anne Knijnenburg is een bijzondere prestatie, maar voelt ook ‘bitter sweet’

Een modderig veenparkoers in Ierland als strijdtoneel van het EK veldlopen onder 20. Anne Knijnenburg uit Berghem (19) en de Vughtse Emmy van den Berg (19) liepen in een veld met 114 atleten en lieten zien dat ze bij de top van Europa horen. 

In Dublin konden afgelopen weekeinde niet alleen individuele prijzen gepakt worden. Het Nederlands team onder 20 jaar bestond uit vier hardloopsters, waaronder Emmy van den Berg en Anne Knijnenburg. De eerste drie finishtijden telden mee voor het landenklassement. ,,We wisten dat we konden gaan verrassen als we een goede dag hadden”, vertelt Van Den Berg, die elfde werd. 

Medaillekansen
,,We hoopten misschien wel op een medaille”, vult Knijnenburg (22ste) aan. De Nederlandse meiden konden nét geen podiumplek veroveren. ,,Je weet dat landen als Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland een team van zes sturen, dus dat het lastig wordt. Als je dan vierde eindigt, denk je wel ‘we hadden ook derde kunnen worden.’ Het is een bijzondere prestatie, maar toch een beetje bitter sweet.”
Van den Berg, lid van Prins Hendrik in haar woonplaats, wist niet wat ze kon verwachten. ,,Tijdens de teammeeting, voorafgaand aan de wedstrijd, kregen we te horen dat we niet moesten gaan stressen als er zestig man voor je lopen en dat het niveau erg hoog was. Ik had mijn eigen doelstelling toen eigenlijk al naar een top-40-klassering bijgesteld.”

Hoog tempo
Zoals voorspeld door de coaches begon de wedstrijd met een hoog tempo. ,,Ik zat in een groep met Anne. Zij is vooral een 800 meter-loopster en kan heel hard starten. Na honderd meter moest ik écht even wat rustiger aandoen om m’n hartslag naar beneden te krijgen”, zegt Van den Berg. Knijnenburg van AV Oss’78 beaamt dat het hard ging: ,,Ik ben snellere afstanden gewend en na honderd meter liep ik op kop. Daarna heb ik me bewust wat terug laten zakken.”
Van den Berg probeerde zich vervolgens aan het wedstrijdplan te houden: niet stressen als er mensen voor haar zaten. ,,Ik probeerde mijn focus te verleggen door naar de grond te kijken.” Het parcours in Dublin bestond uit twee grote rondes en één kleine over een afstand van vier kilometer. ,,Bij de ingang van het laatste rondje dacht ik ‘nu kan ik voor me uit gaan kijken’ en toen zag ik dat er maar acht man voor mij zaten.”

Waar Van den Berg haar focus op de grond hield, koos Knijnenburg voor overzicht. ,,Ik dacht dat ik in de top-30 liep en zag dat Emmy voor me zat.” Veldlopen is niet de specialiteit van de Nederlands indoorkampioene 1500 meter bij de senioren. ,,Deze 22ste plek was boven verwachtingen.” Het deelnemersveld lag dicht bij elkaar in Dublin. Knijnenburg finishte elf plekken achter Van den Berg, terwijl het onderlinge verschil slechts acht seconden was en haar achterstand op winnares Megan Keith uit Groot-Brittannië maar 25 tellen.
 

Reactie met de grond
Veldloopliefhebster Van den Berg vertelt dat er grote verschillen zijn met het lopen op de baan. ,,Door de heuvels en de modder moet je constant stabiliseren.” Hierdoor zijn ‘souplesse-lopers’ in het nadeel in het veld. ,,Zij halen de meeste energie uit de reactie met de grond. Met crossen krijg je weinig energie terug omdat de ondergrond heel zacht is. In Dublin was het een soort veenachtig gras. De energie die je dan in de grond stampt, ben je kwijt. Aangezien ik relatief goed ben ik crossen, zal ik wel een krachtloper zijn”,  concludeert de tweedejaars geneeskunde student aan de Radboud Universiteit lachend. 

Door de pandemie ligt het crossseizoen op de schop. Van Den Berg gaat volgende week met haar coach bekijken wat het volgende doel wordt. ,,Een wegwedstrijd, een cross in België of misschien komt de focus op indoor.” Knijnenburg is ook van plan de komende periode veel progressie te boeken. ,,Ik ga deze winter vooral goed doortrainen op mijn duurvermogen.”