Mike Foppen en Anna Emilie Møller grootse winnaars Warandeloop 2019

Een jaar na de organisatie van het EK Cross in de Beekse Bergen was er dit jaar weer een uitgebreid programma voor de liefhebbers van de veldloop op de bekende stek in de Warande. Bij de mannen en de vrouwen stond er in de crossgala’s traditiegetrouw weer een zeer sterk internationaal veld aan de start. Bij de mannen, die 10.000 meter moesten lopen in prima weersomstandigheden, was het Stan Niesten die meteen na de start het tempo hoog opschroefde en 20 meter voorsprong nam. De internationale toplopers Rinas Akhmadeev, Nekagenet Crippa en Napoleon Salomon liepen het gat samen met Nijmegenaar Mike Foppen (22) dicht. In de ronden met de bekende berekuil en de boomstammen bleef het viertal bijeen, op 1500 meter voor de finish verloor Foppen de aansluiting doordat het tempo door het internationale drietal almaar werd opgevoerd. Op wonderbaarlijke wijze kon hij het leidende drietal echter weer bijhalen en ze met een machtige sprint verslaan.

Foppen won met zijn tijd van 30.01 ook in de klasse tot 23 jaar. Tweede werd net als afgelopen jaar Rinas Akhmedeev (30.02) en derde Crippa (Ita) 30.04, de oud winnaar Napoleon Salomon werd vierde. Als achtste kwam Stan Niesten over de finish, Richard Douma werd tiende. De elfde plaats was voor Noah Schutte, plaats dertien voor Khalid Choukoud.

Galavoorstelling dames door Anna Emilie Møller.

De race bij de dames ging over 8.000 meter in het stadspark. Hier stak de Deense Anna Emilie Møller met kop en schouders boven het internationale veld uit. Ze liep met soepele tred haar ronden op het prachtige cross parcours en bouwde elke ronde haar voorsprong uit. De Europees kampioene cross onder 23 jaar had aan de finish met 26.48 ruim 30 seconden voorsprong op Valeriya Zhandarova uit Tbilisi. Samarat Mengsteab uit Zweden werd derde.

Bij de Nederlandse dames waren de ogen vooral gericht op Julia van Velthoven. De atlete van Cifla had eveneens een goede trainingsstage in Zuid-Afrika doorgemaakt. Het was echter niet Van Velthoven die als eerste Nederlandse binnenkwam, maar de talentvolle Diane van Es, zij was kortgeleden nog de snelste Nederlandse in de 4 Mijl van Groningen en had aan de finish 19 seconden voorsprong op Van Velthoven (27.57). Jill Holterman werd derde Nederlandse, Jasmijn Bakker vierde en Britt Ummels vijfde.

Korte Cross mannen voor Thijmen Kupers

Bij de mannen korte cross stond er geen maat op Thijmen Kupers, met grote passen legde hij de 2400 meter af in 6.25. Tweede werd Kevin Vizee (6.34), derde Yorben Ruiter (6.35)

Korte Cross vrouwen voor Jetske van Kampen

Ook de vrouwen liepen op de Oude Warande 2400 meter, hier was het Jetske van Kampen, net als Kupers lid van Groningen atletiek, die de winst naar zich toehaalde in 7.22, Karin Nieuwenhuijsen won de sprint van de achtervolgers voor Dagmar Smid en Aline Kootstra.